Dutch Solar Challenge: Innovatieve zonneboten strijden om de snelste tijd

17 juni 2016

Van 2 tot en met 9 juli 2016 vindt de Dutch Solar Challenge plaats. Tijdens deze challenge strijden negenendertig teams uit binnen- en buitenland in boten aangedreven op zonne-energie tegen elkaar.

De start is op 2 juli in Amsterdam en gaat via Lemmer naar Drachten, Grou en de finish is zaterdag 9 juli in Leeuwarden. In de vijf plaatsen worden onder andere sprint- en endurancewedstrijden gehouden en de deelnemers leggen tussen de plaatsen in Friesland drie maal een verbindingsetappe af van zo’n zestig kilometer.

Worldcup for solar powered boats

Teams ontwikkelen hun eigen boot en/of techniek. Het draait om slimme technieken op de juiste manier inzetten, maar ook om behendigheid, inzicht en teamwork. Naast Nederlandse teams, bestaande uit voornamelijk technische studenten en innovatieve duurzame bedrijven, verschijnen ook teams uit Indonesië, Brazilië, Polen, België, Bahrein, Turkije, Amerika, Finland, Hongarije en China aan de start.

De teams zetten innovatieve technieken in om ervoor te zorgen dat de zonnepanelen energie omzetten. Het is namelijk ook van belang dat wanneer de zon niet schijnt je toch kunt varen. Dat vraagt om slimme oplossingen en op de juiste manier omgaan met je energievoorraad.

Het programma en route

De deelnemers leggen in tien dagen een afstand af van ruim 200 kilometer.

Amsterdam: 2 en 3 juli
Op zaterdag 2 juli is de aftrap en varen de deelnemers in een parade door de grachten van Amsterdam. Op zondag 3 juli zijn er sprintwedstrijden.

Lemmer: 4 juli
De deelnemers gaan maandag 4 juli in een karavaan over de Afsluitdijk en laten hun boten in Lemmer te water. In de ‘kom’ van Lemmer wordt ’s middags een proloog en sprintwedstrijd gevaren. Aan de race is een groot netwerkevent gekoppeld. Innovatieve ondernemers en businessclubs komen daar bij elkaar.

Drachten: 5 en 6 juli
Op dinsdag 5 juli vertrekken de boten vanuit Lemmer en wordt via het Tjeukemeer, de Langweerderwielen en de Wijde Ee de eerste verbindingsetappe gevaren van circa 60 kilometer naar Drachten. Op woensdag 6 juli gaat het programma verder met onder andere een sprint en een endurancewedstrijd in Drachten. De boten moeten dan binnen een bepaalde tijd een afstand afleggen.

Grou: 7 en 8 juli
Donderdag 7 juli varen de boten vanuit Drachten naar Grou. Tijdens deze etappe, die eveneens ongeveer 60 kilometer is, varen we door het prachtige natuurgebied de Alde Feanen in de buurt van Earnewoude en het nieuwe Polderhoofdkanaal. De volgende dag, vrijdag 8 juli, staat daar weer een sprint en een spectaculaire endurance op het programma. De endurance start op bijzondere wijze met behulp van de zogenaamde ‘Les Mans’ start. Per team loopt er 1 teamlid eerst zo’n 2,5 kilometer hard vanaf het zeilcentrum naar de haven. Na finish bij de kade wordt de boot aangetikt waarna deze mag vertrekken. Spektakel verzekerd!

Leeuwarden: 9 juli
Op zaterdag 9 juli wordt de laatste etappe van circa 60 kilometer, van Grou naar Leeuwarden via Sneek, gevaren. De zonneboten finishen ’s middags onder toeziend oog van een groot publiek in de Prinsentuin te Leeuwarden. Dan is ook bekend wie de winnaars zijn van de DSC 2016. De prijsuitreiking vindt eveneens in de Prinsentuin plaats. Tijdens de laatste dag van de DSC komen eveneens weer diverse ondernemers bijeen.

Dutch Solar Challenge geschiedenis

De Solar Challenge wordt dit jaar voor de zesde keer georganiseerd. In 2006 was de eerste editie onder de naam Frisian Nuon Solar Challenge. Er verschenen 24 boten aan de start in Leeuwarden. De route voer langs de Friese Elfsteden. De snelste zonneboot deed in totaal 17 uur over een afstand van 200 kilometer in zes dagen.

In 2010, 2012 en 2014 ging de race verder onder de naam DONG Energy Solar Challenge. Er werden veel innovaties toegepast waaronder draagvleugels. Die tillen de boot uit het water waardoor ze sneller kunnen varen. De snelste boot finishte in 2014 in ruim zeven uur. Tijdens deze editie ging de route voor het eerst niet alleen door Friesland maar ook door Groningen.

Bron: dutchsolarchallenge.nl

 

Deel deze pagina op: